Deskundig – Ervaren – Bevlogen voor Advocaten, Notarissen en Juristen
 • lenetWant to become a Happy Lawyer?

  Met meer plezier en ontspanning je werk doen?

  • hogere kwaliteit in je werk
  • meer omzet
  • meer vitaliteit

  GRATIS ebook:
  Ontdek de 5 geheimen van The Happy Lawyer!

  Klik hier om direct aan te vragen!

 • Dankbaarheid en valkuilen

  Geschreven door Assistent

  woestijn1Heb je wel eens in de woestijn in een tentje geslapen met -5? Ik wel nog niet zolang geleden. Ik had mij de jaarwisseling in de woestijn met mijn gezin voorgesteld rondom een kampvuur en genietend onder een prachtige sterrenhemel. In plaats daarvan lagen we klappertandend om 22.00 uur in bed. Het was prachtig, ik had het niet willen missen, maar zo koud. 🙂   

  woestijn2
  Inmiddels ben ik alweer een paar weken aan het werk. Jullie nog veel dank voor het afgelopen jaar en de geweldige reacties die ik van jullie mocht ontvangen. Mooie en waardevolle feedback op de trainingen, heisessies, coaching en ook op deze nieuwsbrieven. Echt super! Ik voel me bevoorrecht met jullie als cliënt, die mij in staat stellen het werk te doen dat ik het allerliefste doe.   
   
  Van een aantal van jullie ontving ik een mail met de vraag: ‘Lenet ben ik soms uitgeschreven op je nieuwsbrieven? Het lijkt wel of ik ze niet of veel minder ontvang, dan voorheen. Wil je eens checken of dat wel klopt?’
   
  Ik moet bekennen dat dat inderdaad klopt en dat heeft te maken heeft met één van mijn valkuilen. Namelijk ‘te hard werken in mijn bedrijf’ in plaats van ‘werken aan mijn bedrijf’. Ik vind mijn werk zo leuk dat het me helemaal kan opslokken. Dat is een hardnekkige valkuil die ik ook regelmatig bij mijn cliënten tegenkom.  
   
  Naast coach en trainer, ben ik immers ook ondernemer. Ik werk in GroeiNU! samen met een fantastisch team, ik creëer graag nieuwe trainingen, werk nieuwe concepten uit, focus me op nieuwe cliënten waarvoor ik graag zou werken, ik ga eten of koffie drinken met bestaande cliënten, volg zelf in binnen- en buitenland opleidingen om mijn kennis op peil te houden, denk na over de toekomst van mijn bedrijf, stuur regelmatig nieuwsbrieven… Als het goed is, maak ik iedere week ruimte in mijn agenda om deze dingen te doen.
   
  Als ik naar de afgelopen 3 maanden kijk, is dat een beetje mislukt. Veel te veel afspraken, veel te hard gewerkt in mijn bedrijf en te weinig gewerkt aan mijn bedrijf. Dus ook minder nieuwsbrieven. 
   
  Als advocaat of notaris ben je ook ondernemer. Je moet aandacht besteden aan je cliënten en hun vragen. Maar ook je praktijk heeft jouw aandacht nodig. Waar wil je naar toe met je praktijk, welke ontwikkelingen zijn belangrijk, welke nieuwe cliënten zou je graag bedienen, hoe kom je daar mee in contact? Hoe gaat het met je bestaande cliënten? Wie heb je al enige tijd niet gesproken en wat zou je hieraan kunnen doen? Het is belangrijk om je daar regelmatig op te focussen, bij voorkeur iedere week wel een paar uur.
   
  Bij ondernemerschap is focus belangrijk. En plezier; ondernemen is leuk, als je weet hoe je het op jouw manier kan doen. In mijn praktijk heb ik gemerkt dat advocaten en notarissen het ondernemerschap soms best lastig vinden. Ze zijn goed in hun vak, maar praktijkontwikkeling, nieuwe cliënten binnenhalen, nadenken over marketingstrategieën wordt vaak gezien iets wat je erbij moet doen. En moeten ontspant niet echt. En dat is jammer, want zo gaan kansen verloren.
   
  Bij ondernemen gaat het om Dromen, Doelen stellen, Durven, Doen en Doorzetten. Hoe ontspannend is het om te dromen over datgene wat je graag zou willen.
   
  Vorige week sprak ik één van mijn coachklanten, die een intensief individueel ‘Happy Lawyer Coach Traject’ bij mij volgt. Hij worstelde al enige tijd met het opbouwen van zijn eigen praktijk. Wist niet waar te beginnen. Voelde de druk van de andere partners en had het gevoel dat hij hard werkte, maar weinig opschoot. Hij voelde zich verre van ontspannen. Ook leiding geven aan het team dat hij moest aansturen vond hij lastig.
   
  Tijdens het intakegesprek vertelde ik dat ik hem graag 6 tot 7 maanden zou begeleiden, maar op één voorwaarde. Het traject is niet vrijblijvend en behalve dromen, was het ook zaak om doelen te stellen en dingen te gaan doen én durven; uit zijn comfortzone. Ik zou hem hierbij helpen, maar het commitment voor dit traject moest uit hemzelf komen.
   
  We zijn enige maanden verder en ik vind het super hem te begeleiden in dit traject. Hij is leergierig, ambitieus, staat open voor zelfreflectie en heeft veel humor. Naast serieuze gesprekken met veel diepgang en praktische feedback, wordt er ook veel gelachen tijdens ons traject. Wil je weten welke stappen hij heeft ondernomen in dit traject?

  Hij besloot iedere week 4 dagen in zijn praktijk te gaan werken en 1 dag aan zijn praktijk;

  • Tijdens een ‘coach dag intensive’ brachten we zijn succesfactoren en valkuilen in kaart. Voor Persoonlijk Leiderschap is zelfinzicht essentieel;  
  • Samen werkten we zijn businessplan uit tot een praktisch Plan van Aanpak, met wekelijkse acties;
  • Accountability: iedere week stuurt hij mij een kort overzichtje van zijn acties en eventuele ‘hobbels’ in de uitvoering;
  • Hierop krijgt hij van mij wekelijks ‘hands on’ feedback, wat kan hij doen om te zorgen dat het PvA niet stagneert;
  • Ik ben zijn ‘sparringpartner’ voor zaken waar hij tussentijds tegen aanloopt;
  • Hij ontvangt van mij regelmatig business coaching en praktische tips voor zijn marketingplannen
  • Iedere maand zien we elkaar voor ‘Intensive Coaching’ op Persoonlijk Leiderschapsvragen en kijken we hoe hij effectiever leiding kan geven aan zijn team. Dat laatste was ook nog wel een dingetje. Leiding geven betekent ook mensen aanspreken op hun gedrag. Iets wat hij liever uit de weg ging. Advocaten zijn toch volwassen? Die kunnen toch zelf verantwoordelijkheid nemen? Daar hadden ze hem toch niet voor nodig?

  Ik ben heel blij met de voortgang die hij boekt. Op basis van zijn Plan van Aanpak doet hij dingen waarvan hij van te voren niet had gedacht dat hij ze zou durven. Dat is het leuke van Persoonlijk Leiderschap. Je komt uit je comfortzone en doet nieuwe dingen die soms best lastig zijn, maar zo veel voldoening geven als het lukt. En zelfs als het niet precies zo lukt als je je had voorgesteld, geeft het alsnog voldoening omdat je in actie komt en trots kunt zijn op wat je hebt gedaan of geprobeerd.

  Het team moest even wennen aan deze nieuwe stijl van leidinggeven ;-), maar de duidelijkheid wordt inmiddels door iedereen gewaardeerd. Het gekke is dat een aantal het zelfs een verademing vindt dat hij meer Leiderschap toont.
   
  In onze coachgesprekken hebben we het over zijn persoonlijke kwaliteiten die soms ook een hindernis kunnen zijn. Eén van zijn kwaliteiten is dat hij heel graag alles heel goed doet. Een valkuil die daarbij kan horen is ‘perfectionisme en soms zelfs uitstelgedrag’. Mensen die hoge eisen stellen aan zichzelf, hebben ook vaak last van een ‘innerlijke criticus’. Misschien herken je dat wel. Zo’n stemmetje in je hoofd dat voortdurend commentaar heeft op ’wat je doet’, ‘hoe je iets doet’, ‘wat beter had gekund’ etc. Heel vermoeiend én niet productief. In mijn volgende nieuwsbrief ga ik meer vertellen over zelfcompassie en hoe nuttig dat is om te oefenen, met name voor advocaten en notarissen ;-).

  Wil jij ook groeien in Persoonlijk Leiderschap of wil je ook graag je praktijk uitbouwen? Kijk dan eens of ook jij meer focus kunt aanbrengen in waar je naar toe wilt en hoe je dat gaat bereiken. Durf keuzes te maken.
  Als gezegd het gaat om 5 keer “D”: Dromen, Doelen stellen, Durven, Doen en Discipline.
   
  Begin met Dromen. Wat zou je graag willen? Dan ga je concrete Doelen stellen; wil je je praktijk uitbouwen, maak dan een concreet Plan van Aanpak. Nu wordt het leuk; Durven betekent dat je uit je comfortzone komt. En vervolgens ga je dingen Doen. Dan wordt het vaak spannend. Want na Doen, komt Doorzetten en Discipline. Hoe ga jij om met ‘afwijzingen’ en ‘nee’s’. Hoe krijg je je team in beweging?
   
  Vaak loopt het spaak bij doorzetten en discipline. Als het resultaat uitblijft, gaan mensen vaak minder ‘Doen’. Afwijzingen kunnen persoonlijk voelen en dat voelt niet prettig. Vervolgens durft men minder. Worden doelen bijgesteld, omdat men denkt dat het niet haalbaar is en blijft het bij dromen. Of zelfs dat niet, en overheerst frustratie of een gevoel dat het mislukt is.
   
  Wat zijn jouw plannen? Durf je groots te dromen en je plannen in de wereld te zetten? Durf je keuzes te maken? Wellicht kun je met behulp van deze mail de eerste stappen al zetten.

  Wil je hierin ook begeleid worden? Ik kan een paar advocaten of notarissen per half jaar in zo’n intensief traject begeleiden. Het vraagt tijd en aandacht van mij en van jou; het gaat om commitment aan beide kanten. Daarom kan ook niet iedereen deelnemen. Ik verwacht van een deelnemer een commitment aan het traject en dat iemand doelgericht aan de slag gaat met het gewenste resultaat. Heb je interesse voor een vrijblijvend intakegesprek, klik dan hier.

  Zelf ga ik in februari weer starten met een intensief traject om nieuwe dingen te leren. Persoonlijke ontwikkeling en nieuwe dingen leren vind ik ontzettend leuk en ik investeer daar graag in. Ook wil ik voorkomen dat ik zelf weer in mijn valkuil trap van te hard werken. En ik wil gaan dromen en weer nieuwe doelen te stellen. Doelen voor het komende jaar. Komt er een vervolg op het Happy Lawyer Event en zo  ja, hoe ziet dat eruit? Welke nieuwe initiatieven ga ik het komende jaar ontplooien? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook het komende jaar er steeds meer Happy Lawyers komen en blijven. Er is nog genoeg te doen. 

  Droom en doe je mee? Ik ontvang graag je ideeën, wensen, feedback en vragen. Wil jij vrijblijvend meer informatie over een training of traject, mail of bel me gerust. 
   
  Ik kijk uit naar een Happy Lawyer Year samen met jullie! 

  Hartelijke groet,
  Lenet Leusink

  PS. Als abonnee van mijn nieuwsbrief ontvang je mijn nieuwsbrieven als eerste in je mailbox. Ben je nog geen abonnee, vul dan bovenaan deze pagina je naam en mailadres in en je ontvangt tevens mijn gratis E-book. 


  Jouw reactie op Dankbaarheid en valkuilen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php