Deskundig – Ervaren – Bevlogen voor Advocaten, Notarissen en Juristen
 • lenetWant to become a Happy Lawyer?

  Met meer plezier en ontspanning je werk doen?

  • hogere kwaliteit in je werk
  • meer omzet
  • meer vitaliteit

  GRATIS ebook:
  Ontdek de 5 geheimen van The Happy Lawyer!

  Klik hier om direct aan te vragen!

 • Hoeveel ideale cliënten heb jij?

  Geschreven door Assistent

  ecolodgeVorige week lunchte ik met één van mijn cliënten op een lekker terras naast het Amstel hotel, in één van de mooiste steden van de wereld. Het was mooi weer, heerlijk eten en al heel snel ging het gesprek over wereldreizen, Zuid Amerika, eco lodges in Panama en de jungle van Brazilië. We deelden een passie. Op zulk soort momenten vergeet ik de tijd. We zouden het over werk hebben en of ik iets zou kunnen betekenen met het Happy Lawyer Programma voor zijn kantoor, maar in gedachten zat ik al in Panama in die eco lodge met dat mooie uitzicht, waar hij net vandaan kwam.
   
  Gelukkig was dit één van mijn ideale cliënten :). Op de valreep zei hij: ‘We moeten het ook nog even over je Programma hebben’. ‘Graag’ zei ik, ‘dat is waar ook, daarvoor had je me uitgenodigd.’ Eigenlijk had ik natuurlijk zelf het gesprek deze wending horen te geven, maar als je ideale cliënten hebt, doen zij dat gewoon voor je. Dat is heel fijn!  
   
  Hoeveel ideale cliënten heb jij? Ik heb het voorrecht dat ik veel ideale cliënten heb. Cliënten waar ik echt blij van wordt. Blij als ze me bellen en mijn hulp inroepen, cliënten waarbij ik me verheug op onze volgende afspraak, met wie ik mooie gesprekken voer. Cliënten die me zo kunnen laten lachen in trainingen; cliënten die me echt kunnen raken wanneer ze hun kwetsbaarheid durven laten zien. En vooral cliënten waar ik ook heel veel van leer. Die keuzes maken en groeien in Persoonlijk Leiderschap. Ik denk dat mijn cliënten de grootste inspiratiebron zijn in mijn werk.
   
  Hoeveel ideale cliënten heb jij? Hoe ervaar jij het contact met jouw cliënten? Vaak hoor ik van advocaten dat ze hun cliënten zo veeleisend vinden en weinig begripvol. Dat ze hun cliënten vaak lastig vinden en soms zelfs schrikken als ze de naam van een bepaalde cliënt in hun mailbox zien. ‘Oh nee’, is dan onbewust de eerste reactie. ‘Wat zou hij/zij nu weer te zeuren hebben?’. Of advocaten die tegen hun secretaresse zeggen bij het horen van een bepaalde naam: “Zeg maar dat ik er niet ben, daar heb ik even echt geen zin in”.
   
  En ik geef toe, het is niet altijd makkelijk. De constante bereikbaarheid, werkdruk, eisen die door cliënten gesteld worden aan snelheid, sommige cliënten die lijken te denken dat een hoog uurtarief lijkt te rechtvaardigen dat je altijd voor hen beschikbaar moet zijn, cliënten die vinden dat hun werk altijd prioriteit heeft etc etc. Vanuit dat perspectief kunnen cliënten veel stress veroorzaken.
   
  Het kan verhelderend zijn even stil te staan bij de relatie die je hebt met een bepaalde cliënt. Even afstand te nemen en bij jezelf na te gaan: waar wordt deze stress nu écht door veroorzaakt. Is het gedrag van deze cliënt nu zo onredelijk of zijn er andere oorzaken dat ik zo reageer? De hoeveelheid werk, de timing, het feit dat iemand op kantoor iets te lang heeft laten liggen, het feit dat jezelf wellicht iets verkeerd hebt ingeschat waardoor je geen ruimte hebt voor aanvullende vragen. Wat maakt dat deze cliënt zoveel irritatie oproept. 
   
  Toen ik net begon als advocaat vond ik cliënten vaak lastig. In een van mijn volgende nieuwsbrieven vertel ik daar meer over. Voor nu zou je bij jezelf na kunnen gaan of er cliënten zijn in je praktijk waarbij het contact wat stroef loopt. Cliënten die nooit tevreden zijn, cliënten die altijd haast hebben. Vraag jezelf af: Wat zou ik kunnen doen om deze relalie te verbeteren. Een klagende cliënt is iemand die de moeite neemt feedback te geven op je dienstverlening. Feedback bevat vaak waardevolle informatie. Informatie waar je van kan leren. Beter worden in je vak als dienstverlener. En als de feedback niet klopt, kun je altijd nog besluiten het naast je neer te leggen.
   
  Reageren vanuit irritatie of ergernis is vaak gedrag op een automatische piloot. Ervaar je regelmatig ergernissen in je werk? Overweeg eens of Mindfulness je kan helpen. Zelf ben ik van nature behoorlijk ongeduldig. Ongeduld en ergernis gaan van hand in hand. Mindfulness heeft mij veel geleerd. Ik erger me zelden meer en al helemaal niet meer aan mijn cliënten. Hoewel ook sommige van mijn cliënten wel eens onredelijk in hun gedrag kunnen zijn. Zou je je relatie met jouw cliënten willen verbeteren? Wie weet is Mindfulness ook geschikt voor jou. Volgende week donderdag zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar. Op onderstaande foto zie je de trainingslocatie; een prachtige villa in de natuur! Met mooi weer trainen we buiten. Zo fijn! 

  IMG-20160601-WA0000Mijn ideale cliënt was deze lunch veel Mindfuller dan ik was. Ik kwam gehaast aan op onze afspraak, omdat mijn afspraak daarvoor een half uur was uitgelopen. Ik vond het vervelend en had keihard gefietst. Hij had op mij gewacht, en vond dat niet erg. Hij was niet geïrriteerd, maar genoot terwijl hij wachtte; van het weer, de bedrijvigheid op de terras, bootjes op de Amstel en Amsterdam. Hij vertelde dat hij zo ontzettend veel aan de Mindfulnesstraining had gehad. Hij oefende iedere dag en merkte een groot verschil. In focus, in ontspanning en in rust. Daar word ik heel blij van als ik dat hoor. Dat is wat ik iedereen gun! En ik kon leren van mijn cliënt namelijk ontspannen, hoe fijn is dat…

  Klik op deze link om je aan te melden voor de Mindfulnesstraining van donderdag 9 juni a.s.


  Jouw reactie op Hoeveel ideale cliënten heb jij?

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php